Wijnen van Taylor

Taylor

De geschiedenis van Taylor’s gaat ver terug tot het jaar 1692. Daarmee is het één van de oudste porthuizen. In die tijd arriveert de Engelse Job Bearsley in de Douro vallei en start hij met handelen in port en rode wijnen. De handel loopt zo goed, dat uiteindelijk zijn zoon Bartholomew een van de eerste Engelse wijnhandelaren is die een landgoed koopt. Na een aantal generaties komt er een einde aan de Bearsley periode en komt het wijnhuis in handen van Joseph Talyor, die het wijnbedrijf zijn huidige naam geeft.

Taylor’s heeft meer dan 150 hectare in bezit wat verdeeld is over verschillende zogeheten quinta’s. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij het wijnhuis. Daarom zijn de wijngaarden zodanig ingericht dat er zo min mogelijk erosie kan plaats vinden, er geen irrigatie nodig is en de druiven toch perfect kunnen rijpen. Daarnaast worden er bepaalde planten, insecten en onkruid tussen de wijnranken geplaats om de biodiversiteit te vergroten. Dit resulteerde in 2009 in de officiële BES Biodiversiteit Award.

Midden september vindt de handmatige oogst plaats. Bij aankomst in de kelder worden de trossen nogmaals gecontroleerd op kwaliteit en worden de druiven ontsteeld. Dan start het traditionele proces; de trossen gaan in grote kuipen, ook wel lagares genoemd. Daarin worden de druiven met de voet gekneusd. Het is een kostbaar en tijdrovend proces, maar het zorgt voor het beste resultaat. Vervolgens start de fermentatie. Als de helft is vergist wordt de wijn versterkt. Dit zorgt ervoor dat er restsuikers achterblijven en de wijn een zoet karakter krijgt. Taylor’s is al jaren een gevestigde naam als het gaat om Vintage en Late Bottled Vintage portwijnen.

Wijnliefhebbers kunnen het bijzondere proces met eigen ogen bekijken tijdens een rondleiding door de kelders in Vila Nova de Gaia. De eeuwenoude geschiedenis en de fantastische kwaliteit maken Taylor’s tot een zeer uniek wijnhuis!

Lees meer
Taylor
Aan favorieten toegevoegd